Podcast:
(Oefen een momentje geduld bij het laden aub.)

powered by Sounder

Blog:

“If you focus on force, you will break. If you focus on energy, you will stagnate. If you focus on intention, you will think about it a lot and you will achieve your goals and power.”

Intentie (Latijn: intentio) is het voornemen een handeling te verrichten. Intentie heeft de kracht om je leven te veranderen.

Misschien vind je dit wat zweverig of abstract, maar een aantal bekende succesvolle mensen doen dit iedere dag. Denk onder meer aan Jim Carrey, Denzel Washington, Oprah Winfrey, Jennifer Lopez en Lewis Howes (als je deze man niet kent, check dan zijn podcast The School of Greatness; dit is mijn heilige graal als het op zelfontwikkeling aankomt).

Ik geloof heel sterk in het dagelijks ‘inzetten’ van een intentie, en dat binnen het eerste uur nadat je wakker wordt. Je brein is gedurende dat eerste uur enorm ontvankelijk voor de informatie die het te verwerken krijgt, omdat het zich in een ‘Alpha en Theta brainwave state’ bevindt.

 • Alpha is de staat van een relax-bewustzijn, bv. wanneer je mediteert of tv kijkt. Je bevindt in een soort trance. Denk maar aan wanneer iemand je iets vraagt terwijl je tv kijkt en je het helemaal niet hoort. Je kritisch bewustzijn is uitgeschakeld en de info wordt, simpel gezegd, sneller opgenomen in je brein. Je leert sneller.
 • Theta is de staat waarin je creativiteit het overneemt, bv. wanneer je in de douche staat. Dan lijkt het soms alsof er stroom van ideeën op gang komt. 

Doordat ons brein zich bij het ontwaken in zowel Alfa en Theta bevindt, kunnen we het makkelijker trainen om positief en meer gefocust onze dag tegemoet te gaan. 

Intentie gaat over bewust in je dag stappen en voor jezelf kiezen. Door even stil te staan en na te gaan wat ik nodig denk te hebben, heb ik al even een check-in bij mezelf gedaan. Ik vind het een fijner idee dat ik mijn dag ‘met richting’ begin. Ik kruip tenslotte ook niet op een fiets zonder te weten waar heen te gaan.

Een aantal tips om dit goed aan te pakken.

Hoe kan ik eenvoudig een intentie zetten? 

Een intentie zet je een beetje zoals een affirmatie. Hier vertel ik in een volgende blog meer over. Je plaatst je intentie in de tegenwoordige tijd (alsof het al zo is). 

Volgende vragen helpen me:

 • Waar geef ik mezelf toestemming voor vandaag? 
 • Wat heb ik nodig vandaag? 
 • Wat wil ik vandaag? 
 • Wat is de intentie voor mijn dag? 

Bijvoorbeeld:

 • Ik geef mezelf toestemming om lief te zijn voor mezelf. 
 • Ik heb het vandaag nodig om een uurtje voor mezelf te nemen om te genieten. 
 • Ik wil graag meer focus doorheen mijn dag. 
 • De intentie voor mijn dag is om negatieve gedachten om te keren naar positieve gedachten. 

Dan zet je dit om naar de tegenwoordige tijd alsof het al gebeurd is en maak je het concreet voor jezelf. 

 • Ik ben lief voor mezelf
 • Ik heb een uur voor mezelf vandaag om te genieten
 • Ik heb focus
 • Ik zet negatieve gedachten om in positieve als ik mezelf erop betrap

Een intentie zetten voor mijn dag doe ik met het idee dat ik er díe dag ook naar zal handelen. Ik schrijf mijn intentie ook altijd op. Schrijven heeft namelijk ook een therapeutische functie. Dit geheel hoeft niet langer dan 2 minuten te duren. Wanneer je klaar bent, laat je dit ook opnieuw los. Vertrouw erop dat je er doorheen de dag wel naar terugkomt wanneer je het nodig hebt.

Je kan niets fout doen, dus probeer het gewoon eens uit. Hoe meer je je eigen manier hierin vindt, hoe beter het zal werken voor jou. Wat ik meegeef, is een blauwdruk die voor mij werkt. Geef er gerust je eigen invulling aan.

Volg me op instagram:

Share This
Open chat
1
Hallo, kan ik je ergens mee helpen?